Input:

Tujci in obveznost prijave dohodkov z virom v tujini

3.12.2018, , Vir: Verlag Dashöfer

1.24 Tujci in obveznost prijave dohodkov z virom v tujini

Irena Kamenščak

Zaposlitev tujca v Sloveniji (pri slovenskem delodajalcu) pogosto spremlja tudi njegova selitev v Slovenijo. Če so okoliščine njegove selitve takšne, da povzročijo tudi spremembo njegovega davčnega rezidentskega statusa in posledično tujec postane davčni rezident Slovenije na podlagi Zakona o dohodnini (ZDoh-2), pa to zanj lahko pomeni tudi nekatere dodatne davčne obveznosti v Sloveniji in ne le obveznost plačila določenih dajatev od plače, ki jo zasluži na podlagi sklenjenega delovnega razmerja v Sloveniji s slovenskim delodajalcem.

Dodatne davčne obveznosti v Sloveniji zanj lahko nastanejo v povezavi z dohodki, ki jih prejema v tujini (pri dohodkih z virom izven Slovenije). Če npr. tujec, fizična oseba, opravlja delo oziroma izvaja storitev tudi v tujini bodisi na podlagi sklenjenega delovnega razmerja (npr. za krajši delovni čas ali kot dopolnilno delo) bodisi na podlagi sklenjenih civilnih pogodb, kot so npr. podjemne pogodbe, avtorske pogodbe, poslovodne pogodbe … in na tej podlagi prejme plačilo iz tujine, bo treba te dohodke prijaviti slovenski davčni upravi. Enako velja, če ta tujec, ki je postal slovenski davčni rezident na podlagi ZDoh-2, v tujini prejema dividende, obresti, najemnine, ustvarja kapitalske dobičke … Na kakšen način je treba urediti prijavo dohodka z virom v tujini in ali bo na koncu od določenega dohodka v Sloveniji dejansko treba plačati dohodnino, pa je odvisno tudi od pravil mednarodnih konvencij o izogibanju dvojnemu obdavčevanju.

Za pravilno dohodninsko obravnavo dohodkov, ki jih tujec, ki na podlagi ZDoh-2 šteje za davčnega rezidenta Slovenije, prejme iz tujine, je treba spoštovati pravila ZDoh-2, Zakona o davčnem postopku (ZDavP-2) in tudi pravila veljavno sklenjenih konvencij o izogibanju dvojnemu obdavčevanju.

Pri obdavčitvi teh dohodkov bomo v osnovi izhajali iz splošnih pravil ZDoh-2, ki jih bomo morali nadgraditi s postopkovnimi pravili ZDavP-2 ter pravili, ki jih določa mednarodna konvencija o izogibanju dvojnemu obdavčevanju, sklenjena med Slovenijo in državo, iz katere izvira dohodek. ZDoh-2 določa, da je v Sloveniji zavezanec za plačilo dohodnine fizična oseba. Če je ta fizična oseba davčni nerezident Slovenije, bo v Sloveniji zavezan za plačilo dohodnine le, če ima dohodek vir v Sloveniji in če mednarodna konvencija o izogibanju dvojnemu obdavčevanju ne bo določala drugače. Dohodki z virom v tujini v primeru davčnih nerezidentov Slovenije niso predmet obdavčitve v Sloveniji. Če slovenski delodajalec zaposluje tujca, ki na podlagi ZDoh-2 ne postane davčni rezident Slovenije, v Sloveniji nima dohodninskih obveznosti od dohodkov, ki jih prejme v tujini. Morebitne dohodninske obveznosti pri njem nastanejo samo od dohodkov, ki imajo vir v Sloveniji, in še to samo, če veljavna konvencija o izogibanju dvojnemu obdavčevanju ne določa izvzema od obdavčitve za določen tip dohodka.

Za določitev statusa davčnega rezidenta Slovenije na podlagi ZDoh-2 sta pomembna 6. in 7. člen ZDoh-2. Več o davčnem rezidentskem statusu si lahko preberete v

 

 Potrebujete pomoč?
Imate težavo z uporabo portala? Pišite nam.
Vaše sporočilo je bilo uspešno poslano.
Input:

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem brskanja po tej strani, brez spremembe pri nastavitvah vaših piškotkov, se strinjate z našimi pravili uporabe piškotkov.   V redu   Več o piškotkih