Input:

Izplačilo tuji fizični osebi

13.9.2018, , Vir: Verlag Dashöfer

2018.18.2.1 Izplačilo tuji fizični osebi

mag. Katja Erjavšek Malič in mag. Aleksandra Heinzer

Slovensko podjetje najame tuje fizične osebe za izvedbo predavanj v Sloveniji, EU ali tretjih državah. Za njihovo predavanje je dolžno plačati dogovorjeno vsoto, povečano za nekatere stroške. Katere davke smo dolžni plačati ob nakazilu fizični osebi v tujino in katere podatke nam mora ta predavatelj posredovati za obračun davka (dohodnine – davčnega odtegljaja)? Ali mora tuja fizična oseba v Sloveniji pridobiti slovensko davčno številko?

Z vidika neposredne obdavčitve je v primeru izplačila fizični osebi treba v prvi fazi preveriti, kakšen je status te fizične osebe (ali storitve opravlja v okviru registriranega opravljanja dejavnosti ali na podlagi pogodbenega razmerja kot fizična oseba) in kakšno je razmerje z naročnikom storitev (neodvisno ali odvisno razmerje). Od navedenega je odvisna tudi obdavčitev in potencialna administrativna obveznost naročnika storitev – izplačevalca dohodka.

Če


 Potrebujete pomoč?
Imate težavo z uporabo portala? Pišite nam.
Vaše sporočilo je bilo uspešno poslano.
Input:

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem brskanja po tej strani, brez spremembe pri nastavitvah vaših piškotkov, se strinjate z našimi pravili uporabe piškotkov.   V redu   Več o piškotkih